Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Африка, опазването на дивата природа и трофейният лов водещи в Европейския парламент

Африка, опазването на дивата природа и трофейният лов водещи в Европейския парламент

vater Публикувана от vater | 11.03.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Африка, опазването на дивата природа и трофейният лов водещи в Европейския парламент

Брюксел, 9 март 2018 г. - Има "победители" и "губещи" в опазването на дивата природа в Африка!

Посланикът на Зимбабве откри на 6 март 2018 г. в Европейския парламент в Брюксел конференция "Да се успокоим и да оставим Африка да поведе". Диалогът ЕС-Африка: Подкрепа за общностите в опазването на дивата природа. Той заяви, че страните от Южна Африка са сред "победителите" с нарастващите национални популации от диви животни.

На тази конференция, организирана от евродепутата Карл-Хайнц Флоренц, председател на Интергрупата на Европейския парламент "Биоразнообразие, лов и ландшафт", представители на органите за управление на дивата природа, парламентите, посолствата и неправителствените организации от Зимбабве, Южна Африка и Намибия обясниха защо ЕС трябва "да се успокои и да остави Африка да поведе" в решенията за управление и опазване на дивата природа в Африка.

Али Кака, заместник-председател на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), най-голямата чадърска организация за природозащитни организации в света, гражданин на Кения, модерира дискусията и насърчи интервенциите и въпросите на публиката.

Членовете на ЕП, представители на Европейския парламент, представители на Европейската комисия и лидери в общността за лов и устойчива употреба, обясниха на аудиторията как ловуването в Африка допринася значително за опазването на дивата природа, подобряването на местообитанията и борбата срещу бракониерството и незаконния трафик. По-конкретно ораторите обясниха важността на опазването на общността като ключ за успеха на Африка в завръщането на популациите на популациите от упадък, като същевременно допринесоха жизнено за препитанието на общностите.Съставът на журито включваше Джоана Дрейк (заместник-генерален директор в ГД "Околна среда" на Европейската комисия), Макси Луис (NACSO, представляваща общности от Намибия), Н.Е. Проф. Кайре Мбуенде (посланик на Намибия), Н. Е. Тадеус Чифамба (посланик на Зимбабве), Йоана Яучич (председател на Националните паркове в Южна Африка), Арнауд Гьосен (общество за опазване на дивата природа) и Вилфрид Пабст (собственик на ловна площ в Зимбабве).

Министърът на околната среда на Южна Африка д-р Една Молева се обърна към конференцията чрез видео съобщение. Министър Молева потвърди, че подходът на Южна Африка към управлението на дивата природа трябва да е от полза както за дивата природа, така и за хората. "Южна Африка се ангажира да насърчава отговорния лов, който се провежда в съответствие с приложимото законодателство", каза тя. Министър Moлева съобщи, че трофеите и ловците на месо съответно са допринесли за R1.9 и R8.6 приблизително между 129 и 584 милиона евро - за икономиката на Южна Африка през ловния сезон 2015-2016. Ловът допълнително допринася за продоволствената сигурност под формата на здравословен и свободен протеин с между 31 000 и 87 000 тона годишно.Джоана Дрейк подчерта, че това е крайъгълен камък за включването на местните общности, което е ключов елемент от Плана за действие на ЕС срещу трафика на диви животни, и насърчи организациите, ангажирани в устойчивото използване, да продължат ценните си дейности по опазване и да насърчат устойчивото ловуване.

Проф. Кайре Мбуенде изрази безпокойството си от някои опити за забрана на вноса на трофеи в ЕС, което би имало катастрофални последици, тъй като 80% от приходите от дивата природа на Намибия идват от ловно стопанство.

Макси Луис добави, че въпреки предизвикателствата, които Намибия среща по отношение на управлението на дивата природа, като суша, конфликт между хора и диви животни, бракониерство и проблеми с използването на земята, Намибия има успешни истории, създава големи свързани пейзажи, споделяне на ползите.

Тадеус Чифамба подчерта, че една от най-големите заплахи за дивата природа в Зимбабве е бракониерството. Той подчерта важността на устойчивото ловуване като контрамярка и тъй като приходите му се връщат към местните общности, мотивира общностите да живеят в хармония със своята дива природа.

Вили Пабст, описвайки историята на успеха си, че е създал рай за дивата природа, ясно посочи, че лова на трофеи е основата на неговия успех, тъй като осигурява необходимия доход за осигуряване на процъфтяването на дивата природа в неговото светилище.Евродепутатът Стефан Ек, вицепрезидент на Интергрупата за хуманно отношение към животните в Европейския парламент, изрази недоволството си от лова на трофеи, но в същото време призна, че за да се запази здравословна популация от диви животни, отнемането на 1% от популацията с лов на трофеи може да бъде приемливо средство за управление. Това би могло да бъде началото на конструктивен диалог между опонентите за ловуване на трофеи и любителите на трофеен лов в интерес на опазването на дивата природа.

Евродепутатът Бенд Бенццен, заместник-председател на Интергрупата "Биоразнообразие, лов и ландшафт", и евродепутатът Франц Обермайър изразиха своята благодарност за важната информация, получена от африканските делегати, и подчертаха необходимостта периодично да се повтарят подобни събития, за да се чуе гласът на Африка. Евродепутатът Ани Шрайер-Пирик, заместник-председател на Интергрупата "Биологично разнообразие, ловен и селски туризъм", даде важни изводи и приключи сесията.

Съобщението, което ораторите и участниците в събитието изпратиха до ЕС беше ясно. Африканските органи за управление на дивата природа и лидерите на организации, свързани с опазването на природата в Южна Африка, успешно управляват и опазват дивата природа чрез методи за устойчиво използване, включително с лов. Взимащите решения в ЕС трябва да работят с африканските лидери, за да продължат, подкрепят, подобрят и възпроизведат успеха си.Европейската федерация по ловуване и опазване (FACE), Международният съвет за опазване на дивеча (CIC), Европейската организация на земевладелците (ELO) и Safari Club International (SCI) имаха удоволствието да съорганизират събитието и да дадат на Африка и нейното опазване на дивата природа сцена и глас в столицата на Европа, Брюксел.

Изпратено от FACE на БГ ЛОВ
Превод БГ ЛОВ

Четете още: Ловът и ловците ще спасят застрашените видове

Ловците са стражи на природата

Остри критики към Европейската комисия от страна на големите международни ловни организации

Конференция "Перспективи за борбата с бракониерството: Ролята на ловците"

Доналд Тръмп отменя забраната за внос на трофеи от слонове в САЩ

Двама бракониери са убити в национален парк в Южна Африка

Опасности по време на лов

Следвах мечтата си и станах професионален ловец