Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Закони и правилници » Определиха реда и начина за ловуване на хищници в дивечовъдните участъци, стопанисвани от юридически лица

Определиха реда и начина за ловуване на хищници в дивечовъдните участъци, стопанисвани от юридически лица

admin Публикувана от admin | 16.06.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

На вчерашното заседание на Министерския съвет беше прието Постановлението за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД), съобщават от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите.

С промените се определя реда и начина за ловуване на хищници в дивечовъдните участъци, предоставени за стопанисване и ползване от юридически лица, след проведени конкурси и сключени с тях договори. До момента това беше уредено в държавните ловни стопанства, държавните горски стопанства и в ловните сдружения. Измененията уреждат процедурите по издаване и отчитане на разрешителните за лов на хищници.

С последните изменения на Правилника от 2010 година беше включено изискване за провеждане на практическа подготовка и изпит за придобиване на право на подборно ловуване. За да се изпълнят тези изисквания е необходимо изграждането на специализирани стрелбищни комплекси, съгласно изискванията на Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Времето за тяхното изграждане и лицензиране обаче ще отнеме един по-дълъг период от време и на практика този процес ще спре изпълнението на това изискване в ППЗЛОД. Поради това със сегашните изменение се дава три годишен срок за влизане в действие на разпоредбата, касаеща реда и начина за провеждане на практическия изпит за придобиване право на подборно ловуване.

Друга съществена промяна в ППЗЛОД е въвеждането на изцяло нова методика за оценка на уменията на кандидатите при провеждането на практическия изпит за придобиване право на подборно ловуване. До него ще се допускат лицата, издържали устния и писмения изпит. Практическият изпит ще включва стрелба по силует на дивеч (дива свиня) от 100 м - 5 изстрела. Стрелбата се извършва с дългоцевни огнестрелни оръжия с нарезна цев с калибър от 7 мм до 8 мм. За успешно издържал се счита резултат от минимум 3 точни изстрела в кръга, разположен в областта на гръдния кош на силуета. Резултатите от проведените писмен, устен и практически изпит ще се отразяват в информационната система на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) от изпитната комисия, която изготвя обобщен протокол. В 15-дневен срок ще се издават удостоверенията за подборно ловуване.

Извършена е промяна и в реда и начина за придобиване право на лов . Промяната се налага във връзка с въвеждането на интернет базираната информационна система на ИАГ. С промените се оптимизира провеждането на изпитите за придобиване право на лов чрез облекчаване на процедурата, намаляване на документацията на хартиен носител. Също така се завишава контрола върху всички етапи от подготовката и провеждането на изпитите. Скъсява се и времето за издаване на документа за придобито право на лов и административното време за обслужване на гражданите.

Източник: dnesplus.bg

Темата във форума: КЛИК